Peters blogg om träning och friluftsliv

Peters blogg om träning och friluftsliv

söndag 30 oktober 2011

Köldknäppen



Igår besökte jag Get Out:s vildmarksmässa i Bodafors. Mässan som har namnet "Köldknäppen" bjuder på allehanda leverantörer som pratar varmt om sina produkter. Likaså ett flertal föreläsningar inom temat friluftsliv, tex Pilgrimsvandring i Europa och om Friluftsliv på vintern.

Lars Fält, tidigare chef för Försvarets överlevnadsskola, höll en mycket intressant föreläsning om Friluftliv på vintern. Han gjorde intressanta reflektioner om vad som är viktigt och hänvisade åtskilliga gånger till naturfolkens sett att bemästra kyla och överlevnad. Dagens material som Goretex i all ära, men i skarpt läge kan dessa teknikaliteter knappast ersättas av material såsom ull, djurpäls och vadmalskläder.
Lars reflekterade en hel del om trender inom friluftliv, numera bor man på fjällhotell med Spa och gör dagsturer, till skillnad från vinterturer tidigare genom åren då tältboende och flera dagar ute i fält borta från moderniteter var mer vanligt. Pröva det var ett tips från Lars, naturupplevelsen blir något helt annat likaså stressar man ned på ett helt annat sätt.

Lite Inköp blev det också, Lars Fälts bok om uteliv på vintern (ett givet val) och en Merinoulltröja från Woolpower. För er som inte prövat ullkläder kan jag varmt rekommendera det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar